Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


31 maja 2012

Tort dacquoise z orzechami i daktylami

 


Przymierzałam się do tego tortu od bardzo dawna. Już od pierwszego wejrzenia, gdy zobaczyłam go na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki wiedziałam, że na pewno mi posmakuje - uwielbiam bowiem bezowe ciastka i torty. Potrzebowałam tylko okazji by go zrobić. Idealny ku temu wydał mi się Dzień Mamy. I tak oto jest :) Zapraszam Was na Tort dacquoise ...

Nazwa tortu dacquoise (czyt. dakłas) wywodzi się od mieszkanek francuskiego miasta Dax czyli dacquoise. Jest to tort bezowy z dodatkiem orzechów i daktyli, a przekładany jest śmietanowym kremem. Szczególną formą dacquoise jest Marjolaine - długa i prostokątna beza przekładana maślanym kremem czekoladowym.


Składniki:
6 białek (ok. 200g)
szczypta soli
300g cukru
1 łyżka cukru Demerara
1 łyżeczka białego octu winnego
8 suszonych daktyli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać ocet i nie przerywając miksowania wsypywać obydwa cukry stopniowo po łyżce. Ubijać jeszcze chwilę do momentu aż powstanie nam błyszcząca masa. Dodać mąkę, pokrojone daktyle i wymieszać.
Na dwóch blaszkach położyć maty lub papier do pieczenia. Narysować okręgi o średnicy 24 cm. Masę białkowa podzielić równo na dwie części i nałożyć na okręgi. Wygładzić lub jeśli wolimy zrobić łyżką "podniesione rożki" dokładając wypukłą część łyżki i podnosząc ją.
Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec. Po 5 minutach zmniejszamy temp do 140-150 stopni i pieczemy 90 minut. Beza jest idealna wtedy jak jest zarumieniona i lekko popękana.
Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a bezy studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej jest bezy upiec dzień wcześniej i studzić je przez noc.


Składniki na krem:
300 ml śmietany 36%
250g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
150g masy kajmakowej
1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
10 suszonych posiekanych daktyli

ponadto:
kilka orzechów i daktyli do dekoracji (w całości - nieposiekanych)
kakao wymieszane z odrobiną cukru pudru do posypania


Serek mascarpone zmiksować lekko z masa kajmakową. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać śmietanę do serka (nie odwrotnie!) i wymieszać. Dodać posiekane orzechy i daktyle

Bezowy spód ułożyć na paterze tortowej. Wyłożyć na niego krem śmietanowo-karmelowy i przykryć drugim bezowym krążkiem. Środek udekorować orzechami i daktylami a całość posypać kakao wymieszanym z cukrem pudrem
Smacznego :)




 
 
 
 

17 komentarzy:

  1. Elizo, ten tort kusi mnie od dawna, a nie mialam odwagi go zrobić.
    Przepięknie u Ciebie wygląda i bardzo smacznie, chrupiąco. Pychota!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Eliza,daj kawałek...no daj :-) Bo ja nie wiem kiedy znowu go zrobię, a kocham ten tort :-) Pięknie Ci wyszedł, cieszę się, że przepis się przydał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu ... juz nie ma :( ale przypomniało mi się jak bardzo lubię bezy i mi się jakiś guziczek włączył z napisem "beza" niedługo znów będzie coś :D

      Usuń
  3. Przepiękny tort! :) Zapowiada się podobnie do tortu bezowego z Sowy, który kocham ponad życie więc na pewno jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tego od Sowy nie jadłam ale Ci co jedli twierdzą że ten smakuje identycznie lub nawet lepiej :)

      Usuń
    2. Madzialena, ja go wymyśliłam właśnie na bazie tego od Sowy (próbowałam, smakowałam, wgryzałam się). Nie jest identyczny, ale moja mama twierdzi, że lepszy :-)))

      Usuń
  4. Muszę taki kiedyś zrobić, bo ma w sobie wszystko co uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne ciasto! Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  6. o rany... majstersztyk! daktyle, orzechy, beza... uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam ten tort i jest genialny. Jeszcze do siebie nie wrzuciłam na stronkę, bo nie obrobiłam zdjęć, ale niedługo to zrobię. Pięknie Ci wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ten od Sowy, dobrze wiedzieć, że można już znaleźć wersję do zrobienia w domu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Niebo w gębie! Cudny Ci wyszedł i wiem, jak bardzo jest pyszny!:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pięknie... też mam na niego chrapkę już od dłuższego czasu, a teraz jeszcze u Ciebie mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wszytsko super tylko gdzie opis przerobiony na wykonanie w thermomix??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wszystkie przepisy mam poprzerabiane na thermomix

      Usuń