Strony

24 maja 2013

Domowe warzywne łyżeczki bulionowe zamiast kostek





Kiedyś już publikowałam na domowy bulion drobiowy zamiast kupnych kostek. Dzisiaj zapraszam Was na jego warzywną wersję. Przepis z małymi zmianami znaleziony na stronie przepisownia.pl. Polecam baaardzo :)


Składniki:
100g korzenia selera
100g marchewki
100g cebuli
50g pomidora
70g cukinii
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
po kilka listków bazylii, szałwii i rozmarynu
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy
30-50g wina białego wytrawnego
60g tartego parmezanu
200g soli morskiej gruboziarnistej



wykonanie thermomix:
Warzywa pokroić i włożyć do garnka. Miksować 10s/obr7 . Dodać sól, olej, wino i gotować 20 min/Varoma/obr.2 z przechyloną miarką. Po ugotowaniu dodać parmezan. Miksując dojść powoli do obrotów 6 a następnie homogenizować ( dochodzimy powoli do obrotów 10 i kontynuujemy przez 1 min). Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 2 mies.
1łyżeczka = 1 kostka


wykonanie tradycyjne:
Warzywa pokroić drobno i zmiksować malakserem. Dodać pozostałe składniki i dusić pod przykryciem ok 20 minut.  Po ugotowaniu dodać parmezan. Na koniec zmiksować blenderem bardzo dokładnie stopniowo zwiększając obroty przez ok. 1 minutę.
Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 2 mies. 1łyżeczka = 1 kostka
Smacznego :)



 
 






8 komentarzy:

  1. jak widać można zdrowiej, ale tak samo pysznie, bez tych wszystkich dodatków E i innych świństw:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowity pomysł! Musze wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. czegoś takiego potrzebowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To zdecydowanie coś dla mnie! A możesz podpowiedzieć ile takiej pasty trzeba dodać na 1/2 litra wody?

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne! i wiadomo że samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy można to zamrozić ? (chodzi mi o przedłużenie żywotności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej :) Może być poporcjowana np na tackach do kostek lodu :)

      Usuń